Life in the UK practice test 1

24 questions, like the real test. Tap an answer to check it, or open “Show answer” to see the answer and explanation.

Questions written by us from the official handbook to help you study – not official test questions. Independent study site, not affiliated with the UK Government.

Tap an answer to check it. Pass mark: 18 out of 24.

  1. Question 1Which court normally deals with cases of children aged 10 to 17 in England, Wales and Northern Ireland?

    Show answer

    Answer: B – The Youth Court

    In England, Wales and Northern Ireland, if an accused person is aged 10 to 17, the case is normally heard in a Youth Court in front of up to three specially trained magistrates or a District Judge. The most serious cases will go the Crown Court.

  2. Question 2What did ‘the Butler Act’ introduce in 1944?

    Show answer

    Answer: D – Free secondary education in England and Wales

    Richard Austen Butler became a Conservative MP in 1923 and held several positions before becoming responsible for education in 1941. In this role, he oversaw the introduction of the Education Act 1944 (often called ‘The Butler Act’), which introduced free secondary education in England and Wales.

  3. Question 3When did the Wars of the Roses start?

    Show answer

    Answer: B – 1455

    In 1455, a civil war was begun to decide who should be king of England. It was fought between the supporters of two families: the House of Lancaster and the House of York. This war was called the Wars of the Roses, because the symbol of Lancaster was a red rose and the symbol of York was a white rose.

  4. Question 4When did the First World War end?

    Show answer

    Answer: B – At 11 am on 11th November 1918

    The First World War ended at 11.00 am on 11th November 1918 with victory for Britain and its allies.

  5. Question 5What was the name of the first formal anti-slavery organisations founded in the late 1700s?

    Show answer

    Answer: C – Quakers

    The first formal anti-slavery groups were set up by the Quakers in the late 1700s, and they petitioned Parliament to ban the practice.

  6. Question 6Who is married to the King of the United Kingdom?

    Show answer

    Answer: B – Camilla Rosemary Shand

    The King of the United Kingdom is married to Camilla Rosemary Shand.

  7. Question 7Who became Prime Minister of the UK in May 1940?

    Show answer

    Answer: B – Winston Churchill

    Churchill was the son of a politician and, before becoming a Conservative MP in 1900, was a soldier and journalist. In May 1940 he became Prime Minister.

  8. Question 8What was achieved with the Carta Magna?

    Show answer

    Answer: A – It restricted the King's power

    The Magna Carta established the idea that even the king was subject to the law. It protected the rights of the nobility and restricted the king’s power to collect taxes or to make and change laws. In future, the king would need to involve his noblemen in decisions.

  9. Question 9St Patrick’s day is a public holiday in Northern Ireland.

    Show answer

    Answer: A – True

    True. Only Scotland and Northern Ireland have their patron saint’s day as an official holiday (although in Scotland not all businesses and offices will close).

  10. Question 10Which two houses form the UK Parliament?

    Choose two answers.

    Show answer

    Answer: A – The House of Lords; C – House of Commons

    The UK Parliament is formed of the House of Commons and the House of Lords.

  11. Question 11When is the Jewish celebration known as Hanukkah normally celebrated?

    Show answer

    Answer: C – November or December

    Hanukkah is in November or December and is celebrated for eight days.

  12. Question 12When is Boxing Day celebrated?

    Show answer

    Answer: B – 26th December

    Boxing Day is the day after Christmas Day (26th December) and is a public holiday.

  13. Question 13What is the name of the most famous cricket competition played between England and Australia?

    Show answer

    Answer: A – The Ashes

    The most famous cricket competition is the Ashes, which is a series of Test matches played between England and Australia.

  14. Question 14During which religious celebration do Muslims sacrifice an animal to eat?

    Show answer

    Answer: A – Eid ul Adha

    Many Muslims sacrifice an animal to eat during Eid ul Adha.

  15. Question 15When was Lincoln Cathedral built?

    Show answer

    Answer: B – In mediaeval times

    Lincoln Cathedral was built in the middle ages.

  16. Question 16What name is given to the members of the House of Lords?

    Show answer

    Answer: C – Peers

    Members of the House of Lords, known as peers, are not elected by the people and do not represent a constituency.

  17. Question 17Which of the following is a British overseas territory located in the South Atlantic?

    Show answer

    Answer: C – The Falkland Islands

    The Falkland Islands, a British overseas territory is located in the South Atlantic.

  18. Question 18The Romans remained in Britain for 500 years.

    Show answer

    Answer: B – False

    The Romans remained in Britain for 400 years.

  19. Question 19Which two languages combined form the basis of the English language?

    Show answer

    Answer: D – Norman French and Anglo-Saxon

    After the Norman Conquest, the king and his noblemen had spoken Norman French and the peasants had continued to speak Anglo-Saxon. Gradually these two languages combined to become one English language.

  20. Question 20What name was given to those who supported the king during the Civil War that began in 1642?

    Show answer

    Answer: A – The Cavaliers

    During the Civil War that started in 1642 those who supported the king (the Cavaliers) and those who supported Parliament (the Roundheads).

  21. Question 21What is the name of the highest mountain in Wales?

    Show answer

    Answer: B – Snowdon

    Snowdon is the highest mountain in Wales.

  22. Question 22To look after yourself and your family is one of the responsibilities that you will have as a permanent resident or citizen of the UK.

    Show answer

    Answer: A – True

    This statement is TRUE.

  23. Question 23When did the ‘Habeas Corpus Act’ become law?

    Show answer

    Answer: A – In 1679

    The Habeas Corpus Act became law in 1679.

  24. Question 24In 1776, which British colonies declared their independence because they demanded that there should be ‘no taxation without representation’.

    Show answer

    Answer: C – North American

    In 1776, 13 American colonies declared their independence, stating that people had a right to establish their own governments.

37 more practice tests and 13 mock exams in the app

Citizenship Prep has 1,270+ practice questions, 40 practice tests,13 mock tests that work like the real exam and the complete study handbook. Premium translates every question and the whole handbook into 13 languages.

Download on the App StoreAndroid version coming back to Google Play soon