Life in the UK practice test 3

24 questions, like the real test. Tap an answer to check it, or open “Show answer” to see the answer and explanation.

Questions written by us from the official handbook to help you study – not official test questions. Independent study site, not affiliated with the UK Government.

Tap an answer to check it. Pass mark: 18 out of 24.

  1. Question 1After Oliver Cromwell defeated the Scottish army in the Battles of Dunbar and Worcester, Charles II escaped from Worcester, famously hiding in an oak tree on one occasion, and eventually fled to Europe:

    Show answer

    Answer: A – True

    This statement is true.

  2. Question 2What is the role of the Speaker?

    Show answer

    Answer: A – To keep order during political debates to make sure the rules are followed

    The Speaker keeps order during political debates to make sure the rules are followed.

  3. Question 3What is the minimum age requirement to buy alcohol in a pub or night club in the UK?

    Show answer

    Answer: B – 18 years old

    To buy alcohol in a pub or night club you must be 18 or over, but people under that age may be allowed in some pubs with an adult.

  4. Question 4Who is the ceremonial head of the Commonwealth?

    Show answer

    Answer: A – The British King

    The King is the ceremonial head of the Commonwealth.

  5. Question 5Who is the heir to the throne of the UK?

    Show answer

    Answer: A – Prince William

    The King’s eldest son, Prince William (the Prince of Wales), is the heir to the throne.

  6. Question 6Who was Admiral Nelson?

    Show answer

    Answer: D – A British officer in charge of the British fleet at the Battle of Trafalgar against the Spanish fleet

    Admiral Nelson was in charge of the British fleet at the Battle of Trafalgar against the Spanish fleet and was killed in the battle.

  7. Question 7When was the last successful foreign invasion of England?

    Show answer

    Answer: C – 1066

    The Norman Conquest was the last successful foreign invasion of England in 1066.

  8. Question 8Which of the following territories is a Crown dependency but is NOT part of the UK?

    Show answer

    Answer: C – The Channel Islands

    Channel Islands is a British overseas territory linked to the UK, but it is not part of it.

  9. Question 9Who was the Prime Minister of the UK from 1945 to 1951?

    Show answer

    Answer: C – Clement Attlee

    Clement Attlee was Prime Minister from 1945 to 1951 and led the Labour Party for 20 years.

  10. Question 10What is the name of the process by which many Scottish landlords destroyed individual small farms (known as ‘crofts’) to make space for large flocks of sheep and cattle?

    Show answer

    Answer: C – The Highland Clearances

    A process began which became known as the ‘Highland Clearances’. Many Scottish landlords destroyed individual small farms (known as ‘crofts’) to make space for large flocks of sheep and cattle.

  11. Question 11Who was the British scientist who co-discovered the structure of the DNA molecule in the 1950s?

    Show answer

    Answer: D – Francis Crick

    The structure of the DNA molecule was discovered in 1953 through work at British universities in London and Cambridge. This discovery contributed to many scientific advances, particularly in medicine and fighting crime. Francis Crick (1916-2004), was one of those awarded the Nobel Prize for this discovery.

  12. Question 12The decade of the 1960s was a period of significant social change, when there was growth in British fashion, cinema and popular music:

    Show answer

    Answer: A – True

    This statement is true.

  13. Question 13Which of the following operas was written by Gilbert and Sullivan?

    Show answer

    Answer: B – The Mikado

    In the 19th century, Gilbert and Sullivan wrote comic operas, often making fun of popular culture and politics. These operas include HMS Pinafore, The Pirates of Penzance and The Mikado.

  14. Question 14Which of the following is NOT a duty of the police?

    Show answer

    Answer: B – Protect the environment

    The job of the police in the UK is to protect life and property, prevent disturbances (also known as keeping the peace) and prevent and detect crime.

  15. Question 15£100 is the highest value note in circulation in the UK.

    Show answer

    Answer: B – False

    This statement is false.

  16. Question 16Which one of the following gardens is located in Northern Ireland?

    Show answer

    Answer: B – Mount Stewart

    Mount Stewart is located in Northern Ireland, Bodnant Garden in Wales and Sissinghurst and Hidcote in England.

  17. Question 17Where was Catherine of Aragon (the first wife of Henry VIII) from?

    Show answer

    Answer: A – Spain

    Catherine of Aragon was a Spanish princess.

  18. Question 18How many countries are members of the United Nations?

    Show answer

    Answer: A – More than 190 countries

    The UK is part of the United Nations (UN), an international organization with more than 190 countries as members.

  19. Question 19Which of the following words comes from the Norman French?

    Show answer

    Answer: B – Beauty

    Some words in modern English – for example, ‘park’ and ‘beauty’ – are based on Norman French words.

  20. Question 20The National Assembly has 30 Assembly members.

    Show answer

    Answer: B – False

    The National Assembly has 60 Assembly members.

  21. Question 21How old do you need to be to be able to play the National Lottery?

    Show answer

    Answer: B – 18 years old

    As of 2021, people under 18 are not allowed to participate in the National Lottery.

  22. Question 22Which court deals with minor criminal offences in Scotland?

    Show answer

    Answer: D – The Justice of the Peace Court

    In Scotland, minor criminal offences go to a Justice of the Peace Court.

  23. Question 23Who were the suffragettes?

    Show answer

    Answer: B – A group who used civil disobedience to gain the vote for women

    The suffragettes were a group who used civil disobedience to gain the vote for women.

  24. Question 24In England, Wales and Scotland, most minor criminal cases are dealt with in a Magistrates’ Court:

    Show answer

    Answer: B – False

    In England, Wales and Northern Ireland, most minor criminal cases are dealt with in a Magistrates’ Court. In Scotland, minor criminal offences go to a Justice of the Peace Court.

37 more practice tests and 13 mock exams in the app

Citizenship Prep has 1,270+ practice questions, 40 practice tests,13 mock tests that work like the real exam and the complete study handbook. Premium translates every question and the whole handbook into 13 languages.

Download on the App StoreAndroid version coming back to Google Play soon