Life in the UK practice test 2

24 questions, like the real test. Tap an answer to check it, or open “Show answer” to see the answer and explanation.

Questions written by us from the official handbook to help you study – not official test questions. Independent study site, not affiliated with the UK Government.

Tap an answer to check it. Pass mark: 18 out of 24.

  1. Question 1Where did Mary Stuart, Scotland's Queen, spend the majority of her childhood?

    Show answer

    Answer: D – France

    Mary Stuart, the Queen of Scotland, spent most of her childhood in France.

  2. Question 2Boudicca, was a tribal leader who fought against which foreign invaders?

    Show answer

    Answer: D – The Romans

    One of the tribal leaders who fought against the Romans was Boudicca, the queen of the Iceni.

  3. Question 3What name is given to the candelabrum lit during the eight-day holiday of Hanukkah?

    Show answer

    Answer: A – Menorah

    Hanukkah is in November or December and is celebrated for eight days. On each day of the festival a candle is lit on a stand of eight candles (called a menorah) to remember the story of the festival, where oil that should have lasted only a day did so for eight.

  4. Question 4England was split into two groups during the English Civil War of 1642, which were known as:

    Show answer

    Answer: C – The Cavaliers and the Roundheads

    The English Civil war began in 1642. The country split into those who supported the king (the Cavaliers) and those who supported Parliament (the Roundheads).

  5. Question 5What is the name of the battle where the Scottish led by Robert the Bruce defeated the English in 1314?

    Show answer

    Answer: B – The Battle of Bannockburn

    In 1314 the Scottish, led by Robert the Bruce, defeated the English at the Battle of Bannockburn.

  6. Question 6Which invention led to the development of Britain during the Industrial Revolution?

    Show answer

    Answer: B – Steam power

    The Industrial Revolution was the rapid development of industry in Britain in the 18th and 19th centuries. Britain was the first country to industrialise on a large scale. It happened because of the development of machinery and the use of steam power.

  7. Question 7Where was Anne Boleyn executed?

    Show answer

    Answer: B – At the Tower of London

    Anne Boleyn was executed at the tower of London.

  8. Question 8Which TWO of the following forts form part of Hadrian’s Wall?

    Choose two answers.

    Show answer

    Answer: A – Vindolanda; C – Housesteads

    Parts of Hadrian’s Wall include the forts of Housesteads and Vindolanda.

  9. Question 9Who was Henry Purcell?

    Show answer

    Answer: B – An organist at Westminster Abbey

    Henry Purcell (1659-95) was the organist at Westminster Abbey. He wrote church music, operas and other pieces, and developed a British style distinct from that elsewhere in Europe.

  10. Question 10What is the capital of the UK?

    Show answer

    Answer: B – London

    The capital city of the UK is London.

  11. Question 11Which British sportswoman won two gold medals for running in the 2004 Olympic Games?

    Show answer

    Answer: C – Dame Kelly Holmes

    Dame Kelly Holmes won two gold medals for running in the 2004 Olympic Games. She has held a number of British and European records.

  12. Question 12How many senior MPs are appointed by the Prime Minister?

    Show answer

    Answer: C – About 20

    The Prime Minister appoints about 20 senior MPs to become ministers in charge of departments.

  13. Question 13What was the population of the UK in 1951?

    Show answer

    Answer: D – 50 million

    The population of the UK in 1951 was 50 million people.

  14. Question 14Florence Nightingale was known for her work on:

    Show answer

    Answer: B – The development of nursing in the UK

    Florence Nightingale is often regarded as the founder of modern nursing.

  15. Question 15Which Act abolished the old pocket and rotten boroughs and allowed more parliamentary seats to the towns and cities?

    Show answer

    Answer: A – The Reform Act of 1832

    The Reform Act of 1832 had greatly increased the number of people with the right to vote. The act also abolished the old pocket and rotten boroughs and more parliamentary seats were given to the towns and cities.

  16. Question 16Which country invented rugby?

    Show answer

    Answer: C – England

    Rugby originated in England in the early 19th century and is very popular in the UK today.

  17. Question 17Which Scottish city is known as the home of golf?

    Show answer

    Answer: D – St Andrews

    St. Andrews in Scotland is known as the home of golf.

  18. Question 18Queen Elizabeth I was a Catholic:

    Show answer

    Answer: B – False

    Queen Elizabeth I was a Protestant.

  19. Question 19Which of the following statements is FALSE regarding Youth Courts?

    Show answer

    Answer: C – They are used for trials of young people aged 10 to 18

    They are used for trials of young people aged 10 to 17.

  20. Question 20What name is given to the clock tower at the Houses of Parliament in honour of Queen Elizabeth II’s Diamond Jubilee in 2012?

    Show answer

    Answer: C – Elizabeth Tower

    The clock tower at the Houses of Parliament in London is named ‘Elizabeth Tower’ in honour of Queen Elizabeth II’s Diamond Jubilee in 2012.

  21. Question 21Which TWO of the following castles are located in Scotland?

    Choose two answers.

    Show answer

    Answer: C – Crathes Castle; D – Inveraray Castle

    Inveraray Castle and Crathes Castle are located in Scotland.

  22. Question 22Why was Queen Mary known as ‘Bloody Mary’?

    Show answer

    Answer: C – She was a devout Catholic and persecuted Protestants

    Queen Mary was a devout Catholic and persecuted Protestants (for this reason, she became known as ‘Bloody Mary’).

  23. Question 23Which of the following venues is located in Glasgow?

    Show answer

    Answer: C – The SECC

    The Scottish Exhibition and Conference Centre (SECC) is located in Glasgow.

  24. Question 24Which of the following is a fundamental principle of British life?

    Show answer

    Answer: C – Individual liberty

    Individual liberty is the correct answer.

37 more practice tests and 13 mock exams in the app

Citizenship Prep has 1,270+ practice questions, 40 practice tests,13 mock tests that work like the real exam and the complete study handbook. Premium translates every question and the whole handbook into 13 languages.

Download on the App StoreAndroid version coming back to Google Play soon